Ana Sayfa
Hakkında
Hizmetler
Makaleler
Galeri
İletişim
HAKKINDA
TEDAVİ ÇEŞİTLERİ
1969 doğumlu Dr. Ahmet Kılyar 1975 yılında Cengiz Topel İlkokulu'nda başlayan eğitim öğrenim hayatına 1980 yılında başarılı sınav sonucu neticesinde Gaziantep Anadolu Lisesi'nde devam etti. 1987 yılında Anadolu lisesi eğitimini tamamlayan...
ADRES BİLGİLERİ
Tel
Fax
Mobil
: +90 (232) 464 68 78
: +90 (232) 465 01 55
: +90 (532) 255 07 77
Buradasınız: Ana Sayfa / Hizmetler / Menepoz
MENEPOZ
Kadının adetlerinin kesilmesi olarak tarif edebileceğimiz menopoz 48 ile 52 yaşlar arasında yoğunlaşmıştır. Menopozun 35 yaşından erken olduğu durumlara erken menopoz adını veriyoruz. Menopozun 55 yaşından sonra da olmamasının rahim kanserini arttırıcı bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Dolayısı ile menopoza çok erken girmek kadar çok geç girmek de sağlık açısından sakıncalıdır.

Menopoz bir hastalık değildir. Ergenlik gibi, doğurganlık gibi kadın vücudunun doğal bir işlemidir. Bu dönemde kadınlar doğum kontrolü mecburiyeti olmadan cinsel hayatı keyfini tam olarak yaşayabilirler.

Yumurtlama Süreci Nasıl Olur?

Yeni doğan bebekler yumurtalıklarındaki yüzbinlerce yumurtayla doğarlar. Bu yumurtalar ergenlik çağına kadar uyuma sürecindedirler. Ergenlik çağında beyinden başlayan hormonal kamçılamayla yumurtalıklar büyümeye başlar. Her ay bunların bir tanesi büyüyüp 2-2.5 cm. çapına kadar geldikten sonra patlar ve içindeki toplu iğne başının yarısı kadar büyüklükteki hakiki yumurtayı karın boşluğuna atar.

Bu yumurta yumurtalık kanalları tarafından yakalanıp kanalın içinde spermle de birleşebilirse bir bebek oluşturur. Her ay bir yumurta yumurtlamaya çalışırken şu an bilinmektedir ki yüzlerce yumurta da onu yakalamaya çalışmakta ama yapamadığı için de tam büyüyemeden telef olmaktadır. Dolayısı ile her adetli kadın bir yumurta yumurtlarken yüzlercesini de telef vermektedir.

Bu yüzbinlerce yumurta sayısı azalarak 40’lı yaşlardan sonra belli bir sayının altına inmekte ve menopozda da tamamı tükenmektedir. Menopozdan sonra yumurtalama artık olmamaktadır.

Yumurtalar Hangi Yaşta Azalmaya Başlar?

Yumurtaların sayısının 40’lı yaşlardan sonra azalması ile birlikte vücuttaki yumurtaların salgıladığı östrojen dediğimiz kadınlık hormonu miktarında da azalma görülmektedir. Menopozdan sonra da hiç yumurta kalmadığı için östrojen de sıfıra yakın bir seviyeye iner.

Östrojen menopozdan sonra da tam olarak sıfıra inmemektedir. Çünkü vücudun yumurtalıklar dışında da özellikle yağ dokusundan ve böbrek üstü bezlerinden de çok az miktarda östrojen salınımı vardır ama bu miktar adet olmaya yetmez.
© Copyright 2015 Dr. Ahmet KILYAR | Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım İzmir
Sosyal Medya Hesaplarımız
Talatpaşa Bul. No:57 Yadigar Apt.
Kat:1 Daire:1 PK:35220 Alsancak
Konak - İzmir / TÜRKİYE